Nawet w najlepiej urządzonych kuchniach mogą się zdarzyć wypadki. Tym bardziej trzeba zrobić wszystko, co tylko możliwe, dla zapewnienia bezpieczeństwa domownikom.
O czym trzeba szczególnie pamiętać, planując urządzenie kuchni?
- Blaty robocze, kuchenka i zlewozmywak muszą być dobrze oświetlone. Warto również starannie przemyśleć wysokość montowanych szafek i urządzeń, by ograniczyć do minimum schylanie lub stawanie na palcach.
- Kuchenka nie może znajdować się przy drzwiach, bo istnieje ryzyko, że gdy je otworzymy, patelnia z jajecznicą wyląduje na podłodze. W ciasnym pomieszczeniu kuchenka i zlew nie powinny być montowane naprzeciw siebie ani rozdzielone drzwiami.
- Palników kuchenki nie umieszczajmy pod oknem, bo łatwo może się zapalić firanka czy nawet nasze ubranie przy otwieraniu lufcika.
- Lepiej nie ustawiać kuchenki i lodówki obok siebie, a przewodów elektrycznych nie przeprowadzać tuż przy zlewozmywaku.
- Ważne jest, by kuchenna podłoga nie była zbyt śliska, zwłaszcza w pobliżu zlewozmywaka lub drzwi. Złym wyborem będą też w tych miejscach wszelkie dywaniki i maty, które łatwo się przesuwają.
- Zarówno podłoga, jak i blaty robocze, powinny być łatwe do zmywania i czyszczenia.
- Jeśli w domu są małe dzieci, warto pomyśleć o nałożeniu barierki ochronnej wokół górnej krawędzi kuchenki i zrezygnować z obrusów zwisających dookoła stołu. Gniazdka elektryczne, jeśli nie są w użyciu, warto zatykać zaślepkami.
- Noże i inne ostre narzędzia najlepiej przechowywać w specjalnych stojakach, a nie rzucone luzem na dno szuflady.
- Wszelkie żrące i toksyczne substancje należy trzymać wysoko, z dala od zręcznych rączek dzieci, albo w szafkach zamykanych na klucz.
- W łatwo dostępnym miejscu, pod ręką, powinniśmy mieć podstawowe środki opatrunkowe.